5 muzee romanesti deosebite pe care trebuie sa le vezi


Vizitarea muzeelor este o activitate pe care orice turist o are in vedere atunci cand viziteaza un loc nou. Dar pe langa deja obisnuitele muzee de istorie, de arta, de etnografie sau de arheologie, in tara noastra exista si cateva muzee care sunt cu siguranta deosebite. Astazi iti propunem o excursie prin tara noastra pentru a vizita 5 muzee de un farmec aparte. Unele sunt unice in Europa, altele sunt unice in lume, iar unul sau doua sunt pur si simplu atat de speciale, ca devin unice numai prin faptul ca sunt romanesti. Surprinzator? Surpriza va fi si mai mare in continuare, asa ca hai sa ne luam rucsacele si sa pornim!

1. Muzeul Cofetariei, Arad, jud. Arad

[caption id="attachment_7581" align="aligncenter" width="675"]Muzeul cofetariei Sanicolau Arad Briose decorate - sursa imaginii: pixabay[/caption] Prima oprire o facem in Arad, la un muzeu unic in Romania: Muzeul Cofetariei „Ioan Gui.” Inaugurat in 2006, muzeul adaposteste exponate adunate cu greu timp de mai bine de 30 de ani. De la uneltele, formele de prajituri si ustensilele folosite de vechea breasla a cofetarilor aradeni din perioada interbelica, si pana la masini manuale de macinat mac, de facut inghetata sau de facut bomboane fondante, muzeul iti prezinta o altfel de istorie, marcata de maestri cofetari ce aveau faima europeana in vremurile acelea. Muzeul iti face o pofta nebuna de dulciuri, cozonaci si caramele, mai ales ca iti reaminteste ca in vremurile acelea, prajiturile nu aveau conservanti, E-uri si alte prafuri, in schimb ofereau din abundenta ceva din dragostea si pasiunea maestrilor pentru arta de a crea dulciuri. Daca ajungi in zona, nu uita sa treci pe la domnul Gui si sa-i asculti povestile, aruncand un ochi prin caietele cu retete adunate de el de-a lungul vremurilor.

2. Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni, Piatra Neamt, jud. Neamt

[caption id="attachment_7582" align="aligncenter" width="780"]Muzeul civilizatiei cucuteni Piatra Neamt Vase cucuteni - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Muzeul Cucuteni din Piatra Neamt este singurul muzeu din lume dedicat exclusiv unei civilizatii antice care a locuit pe teritoriul Europei. Acest muzeu are o faima internationala si adaposteste singura si cea mai bogata colectie de artefacte adunate din toate zonele locuite de aceasta veche civilizatie umana. Muzeul Cucuteni cu siguranta a pus Romania pe harta celor mai importante muzee ale lumii si i-a conferit valoare mondiala. Devenit parte a identitatii arheologice, culturale si istorice a Romaniei, acest muzeu trebuie sa fie pe lista oricarui turist roman sau strain, deopotriva.

3. Muzeul Ceasului, Ploiesti, jud. Prahova

[caption id="attachment_7583" align="aligncenter" width="675"]Muzeul Ceasului Ploiesti Ceas cu mecanism - sursa imaginii: pixabay[/caption] Parte a Muzeului de Istorie din Ploiesti, Muzeul Ceasului „N.I. Simache” dateaza din 1963 si este singurul astfel de muzeu de la noi din tara. Cu peste 1000 de exponate, muzeul adaposteste creatiile unor vestiti ceasornicari din Europa, orologii vechi, mecanisme unice, inclusiv ceasuri amuzante ca tematica (ceasul fierarului, ceasul motanului, ceasul frizerului), ceasuri muzicale si ceasuri care au apartinut unor personalitati istorice de la noi din tara. Daca ai o pasiune pentru mecanisme fine si pentru tot ceea ce inseamna arta ceasornicariei, Muzeul Ceasului te asteapta in Ploiesti pentru a ii descoperi frumusetea.

4. Muzeul Palariilor de Paie, Criseni, jud. Harghita

[caption id="attachment_7584" align="aligncenter" width="675"]Muzeul Palariilor de Paie, Criseni, Harghita Palarii de paie - sursa imaginii: pixabay[/caption] Iti spuneam cu alta ocazie ca zona Harghita – Covasna are un farmec aparte ce nu trebuie ignorat. O particica a acestui farmec este data, poate, si de prezenta singurului muzeu de palarii de paie din Romania, si, din cate stim noi, din lume. Gazduit intr-o casa traditionala taraneasca, muzeul a pornit la initiativa lui Szocs Lajos, un maestru al palariilor de paie care s-a hotarat ca aceasta traditie si arta, prezente in familia sa de patru generatii, trebuie sa le devina cunoscute tuturor romanilor. Vizitarea muzeului incepe cu colectia de peste 150 de palarii de paie, urmata de colectia obiectelor de uz casnic si decorativ, toate din paie. La final, maestru palariei impartaseste vizitatorilor tainele mestesugului impletirii cu paie si le face si cateva demonstratii cu adevarat artistice. Muzeul din Criseni adaposteste cea mai mare palarie de paie din lume, cu un diametru de 2 metri. In curte vei vedea si indicatoare care iti arata distantele de la care au venit turisti straini sa vada fabuloasa palarie gigant. Cea mai mare dintre aceste distante este Shanghai, China, ceea ce inseamna ca cineva a strabatut 20.000 de kilometri pentru a vedea palaria. In fiecare an la Muzeu se organizeaza tabere de confectionat palarii din paie si de invatare a mestesugului, iar vara are loc chiar si un festival al palariilor de paie. Vezi pe site ofertele de cazare Covasna.

5. Muzeul Aurului, Brad, jud. Hunedoara

[caption id="attachment_7585" align="aligncenter" width="675"]Muzeul aurului, Brad, Hunedoara Minereu de aur - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Acest muzeu este cu siguranta unic in Europa, conform specialistilor, si adapostste cea mai mare colectie de piese de aur nativ de pe continent. Exponatele cu aur sunt spectaculoase si unice, numarandu-se printre ele steagul dacilor, soparle din aur si un cristal pentagonal unic pe plan mondial. Unicitatea muzeului consta in faptul ca nici unul din cele peste 1300 de exponate de aur gasite in Europa sau in alte parti ale lumii nu a fost prelucrat de vreun bijutier sau mester aurar. Exponatele sunt organizate in categorii, iar ca vizitator poti vedea aurul asa cum nu l-ai mai vazut niciodata: sub forma de minereuuri, unele dintre ele fiind identificate in Romania pentru prima data in lume, aur aflat in dierse combinatii cu alte minerale sau combinatii chimice (unele astfel de combinatii au fost pentru prima data identificate pe plan mondial in Muntii Apuseni), obiecte arheologice din aur, precum si unelte stravechi de prelucrare a acestuia. Poate ca aceste muzee au faima Louvre-ului, al Hermitage-ului, al Guggenheim-ului si al altora, dar sunt muzee romanesti unice in Europa, de o rara frumusete si purtand fiecare o poveste pe care numai la noi o poti asculta. Tu ce alte muzee deosebite ai mai vizitat in Romania sau ce muzee te-am impresionat? Impartaseste-ne parerile tale, pentru ca abia asteptam sa aflam despre noi locuri deosebite!

SOURCE AND TAGS