Calatorie culinara: Toscana
- Eximtur
- /
- 20 aprilie 2018
Aflata in inima Italiei, Toscana este un vis devenit realitate pentru cei care cauta simplitatea si romantismul zonelor rurale scaldate in soare. Toscana ofera vizitatorilor sai si o zona de coasta de o frumusete uluitoare, in timp ce capitala regiunii, Florenta, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Te poti bucura de soarele toscan, de arta si cultura regiunii si de pacea de inceput de lume pe care o gasesti aici – si toate acestea inainte de a gusta vreo specialitate culinara specifica zonei. Mancarea italiana este apreciata si copiata peste tot in lume, dar nicaieri ea nu este mai incitanta si mai surprinzatoare ca in Toscana. Hai sa facem astazi o calatorie culinara intr-una dintre cele mai intersante regiuni din Italia, patria preparatelor gourmet si a vinurilor bogate.
1. Panzanella
In Toscana este un pacat de moarte sa arunci painea uscata. Fermierii din regiune folosesc painea uscata pentru a prepara salata Panzanella, un vis de vara savuros. Pe langa painea uscata, salata contine si legume rasfatate de soare pe care le gasesti in gradina: roşii, castraveti si ceapa, toate scaldate generos cu ulei de masline si otet. O versiune mai bogata si mai satioasa de Panzanella contine si bucati de ton si capere.2. Ribolita
Aceasta supa de iarna este fiarta de doua ori – asa cum ii spune si numele. Preparatul se gateste in general cu o varietate de legume (varza, kale, fasole, ceapa, morcovi etc.) si, desigur, servita cu paine uscata, care uneori se si prajeste. A doua zi, supa se mai fierbe o data, de data aceasta intr-o tigaie, cu ulei de masline, pentru a deveni un minestrone foarte consistent, bogat, servit cu paine prajita.3. Acquacotta
Pe numele ei “apa gatita”, Aquacotta este o supa originara din zona Maremma. Istoric vorbind, zona era saraca, asa ca fermierii trebuiau sa gaseasca solutii ca sa foloseasca tot ce aveau prin curte pentru a se hrani. De aceea, Aquacotta este o supa usoara, perfecta pentru inceputul mesei. Contine ceapa, usturoi, telina, morcovi, ciuperci porcini, rosii, patrunjel si adaos de supa de pui. Ce este interesant la acest preparat este prezenta oualor posate in supa. Fermierii puneau ou pentru a-i da consistenta. Pe langa ouale posate, supa mai contine si crutoane de paine uscata.4. Pappa al Pomodoro
Aceasta supa de rosii simpla a devenit populara in intreaga tara. Desigur, o gasim sub diverse forme peste tot in Europa si chiar si la noi. Supa de rosii toscana insa este un fel de mancare traditional, de familie, pentru a aduce bucurie si alinare oricarui participant la masa de duminica. Desi in prezent fiecare sat si familie din Toscana prepara supa in mod diferit, reteta originala continea trei ingrediente principale: ulei de masline, piure de rosii coapte, proaspat culese, si crutoane de paine uscata.5. Sandivs Lampredotto
Atunci cand vei vizita Florenta, asaza-te rabdator la coada la un stand de mancare stradala, alaturi de studenti, muncitori, turisti si toti ceilalti italieni ca sa te bucuri de sandvisul Lampredotto. Probabil la fel de emblematic pentru Florenta si Toscana in general ca si hamburgerul american de peste ocean, sandvisul ofera un panino gatit in supa alaturi de felii de Lampredotto – cel de-al patrulea stomac al vacii, alaturi de o cantitate generoasa de salsa verde si sos picant.6. Pateu de ficat de pui
Ai crede ca pateul de ficat de pui nu ar constitui o mare surpriza pentru nimeni, dar asta numai pentru ca inca nu l-ai savurat in Toscana. Pateul de pui toscan deschide orice masa de sarbatoare. Preparatul se numeste si crostini neri – crostini negri. Ficatul de pui se fierbe impreuna cu nenumarate legume, se paseaza intr-o pasta la care se adauga niste unt pentru textura matasoasa, se “trezeste” cu capere sau cu pasta de ansoa si se serveste proaspat pe felii subtiri de paine prajita (care uneori sunt muiate in supa fierbinte).7. Lardo din Colonnata
Probabil ca numele iti sugereaza tipul preparatului, caci lardo inseamna grasime (noi i-am zice felii de untura). Cu toate acestea, feliile de untura de porc Colonnata sunt certificate international pentru ca sunt cu adevarat unice in lume. In zona Carrara, de unde Michelangelo isi lua marmura pura, se afla satul Colonnata. Astfel, grasimea cruda de porc este preparata astfel: feliile se taie subtire, fiind apoi asezonate cu sare de mare, piper negru proaspat macinat, crengute de rozmarin si catei de ustoroi. Apoi, feliile sunt lasate la maturat in containere de marmura de Carrara inchise ermetic cu capace de marmura pentru 6-10 luni. Cand le vei gusta in sandvis, iti vei da seama ca feliile de grasime ti se vor topi in gura pe feliile de paine prajita.8. Tortelli de cartofi
Pe langa celebrii ravioli cu spanac si ricotta din Maremma, Toscana se mandreste si cu tortelli proaspeti de cartofi, care se servesc cu un sos ragu consistent sau cu un sos din carne de vanat. Tortelli sunt specifici zonei muntoase Mugello, cunoscuta ca fiind unul din domeniile de vanatoare preferate ale familiei Medici.9. Cacciucco
In Italia nu ai cum sa refuzi un fel de mancare bazat pe peste sau fructe de mare. Ei bine, in Toscana, daca ajungi in zonele Livorno sau Viareggio, trebuie sa incerci Cacciucco – un fel de ciorba consistenta (sau poate mai degraba o tocanita) din peste taiat in bucati foarte mici. Livorno este una dintre mostenirile lasate de familia Medici, iar Cacciucco Livornese este un preparat pe care este bine sa il mananci in tihna, caci este destul de greu. Se prepara cu peste si fructe de mare – dar nu te gandi neaparat la ceva rafinat. Din contra, este o mancare pentru pescari si muncitorii din port, bazata pe un sos de rosii foarte gros, ulei de masline, usturoi, piper, salvie si o cantitate impresionanta de pesti de toate felurile (contine inclusiv caracatita, creveti etc.)10. Castagnaccio
Nu putem pleca din Toscana fara sa gustam si un desert traditional, celebru, si extrem de simplu. Castagnaccio este o prajitura facuta din faina de castane. Prajitura (care, pentru ca esti in Toscana, seamana mai putin cu o prajitura in adevaratul sens al cuvantului) provine din zonele sarace ale muntilor toscani. Se prepara numai cu apa, ulei de masline si faina de castane si este asezonata cu seminte de pin, nuci, stafide, sau rozmarin. Este un desert fara gluten, sanatos si iubit de toti italienii, desi preferinta pentru acest preparat se educa in timp. Daca o mananci iarna, calda, te vei incalzi din cap pana in picioare, iar daca o mananci rece, vara, o vei putea savura pe deplin, mai ales daca ii asortezi si un pahar de vin dulce, licoros. Acum ca aceasta scurta calatorie in Toscana ne-a lasat gura apa si o pofta nebuna de a ne face bagajele de vacanta, spune-ne daca tu ai apucat pana acum sa vizitezi regiunea. Ce ti-a placut cel mai mult acolo si ce preparat specific ti-a ramas in suflet si in minte?SOURCE AND TAGS