Calatorii virtuale
- Eximtur
- /
- 28 martie 2014
Stim ca o calatorie nu tine la nesfarsit, insa asta nu inseamna ca imaginatia nu iti poate zbura peste mari si tari, mai ales cu putin ajutor din partea "artei interactive" a jocurilor video.
Poate nu te-ai gandit, dar multe din jocurile video cele mai populare in ultimii ani sunt adevarate mine de aur cand vine vorba de inspiratia pentru calatoriile pe care ti-ai dorit sa le faci o viata intreaga. Tehnologia jocurilor video a evoluat pana in punctul in care creatorii lor pot reproduce intregi orase, cu maximum de fidelitate, intr-o lume virtuala in care jucatorul poate simti cate ceva din farmecul specific al orasului sau tinutului respectiv.
Iata cateva exemple:
Seria Assassin's Creed
sursa imaginii: Flickr
Aceasta este una din cele mai populare si bine realizate serii de jocuri din ultimul deceniu. Povestea este a unui asasin nobil, ce incearca sa indrepte soarta lumii eliminand cele mai cumplite personaje istorice ale unei anumite epoci, evitand potentiale dezastre.
Incepand in Orientul Mijlociu medieval si ajungand in Venetia renascentista, primele doua jocuri din seria Assassin's Creed au avantajul extraordinar al faptului ca se petrec in zone care au ramas in mare parte neschimbate pana in ziua de azi. Cladirile arse de soare, strazile pline de targoveti si de personaje pitoresti, zgomotul unic al orasului oriental, toate acestea sunt reproduse atat de fidel si de credibil incat jucatorul poate aproape simti parfumul mirodeniilor uscate din pietele aglomerate.
Intr-adevar, jocul creaza o experienta mai putin specifica - trece cu vederea diferentele fine dintre Yemen si Oman, de pilda, ca spatii turistice reale, insa atmosfera unica a Orientului Mijlociu este suprinsa minunat, chiar atat cat trebuie ca sa starneasca visele si dorul de duca al jucatorului.
The Secret World, sau despre fata asunsa a lucrurilor
sursa imaginii: Zam
Acest al doilea joc este atat de minunat incat face cat trei! Intr-adevar, The Secret World are trei mari zone de explorat: o insula cetoasa, cu o faleza extraordinara, undeva in nordul Statelor Unite ale Americii, un orasel inghetat in timp din Egipt si nu in ultimul rand, un judet fictiv de la granita dintre Transilvania si Maramures, chiar in Romania.
Creatorii jocului au mers atat de departe incat personajele din fiecare zona in parte vorbesc in limbile respective! De la relieful surprins in detaliu, la casele si modul de viata al personajelor care populeaza aceste locatii, totul te face sa-ti doresti sa ajungi acolo odata si-odata, sa vezi cu ochii tai spatiul in care te poarta intamplarile si povestea jocului.
Egiptul este atat de fierbinte incat parca auzi sfaraitul nisipului sub talpi, atat de aromat incat parca poti gusta smochinele si curmalele din ferme. Orasul Maine este racoros, batut de vanturi si de ploi, cetos si invaluit in mister. Padurile virgine sunt ametitoare iar graiul oamenilor este de neuitat. Iar, pentru noi, Transilvania este dovada ca si celelalte spatii sunt construite cu enorma atentie si grija, pentru ca putem recunoaste nenumarate marci ale tinuturilor care ne sunt atat de familiare.
Syberia - o calatorie virtuala de neuitat
sursa imaginii: Wikimedia
Poate cel mai uimitor joc si prilej de calatorie virtuala este Syberia, un joc mai vechi, francez, de o frumusete rara. Personajul principal, controlat de jucator, calatoreste prin orasele de vis din Elvetia, din Germania si chiar din Rusia.
Statiuni baleneare in stil Art Nouveau, orasele universitare prafuite si pline de farmec, forta intimidanta a arhitecturii sovietice, toate aceste lucruri sunt realizate cu maximum de detaliu si de simt artistic, starnind o pofta de calatorie si de explorare fara egal intre jocurile video.
Arta are puterea de a face lumea sa para mai reala decat e, iar Syberia este fara indoiala o opera de arta. Daca nu vei dori sa calatoresti in Elvetia sau pe tarmurile indepartate ale Marii Negre dupa ce joci Syberia... mai incearca o data - nu se poate ca acest joc sa te lase rece in fata minunilor batranii Europe.
Acestea sunt doar cateva dintre exemplele de locuri pline de viata pe care jocurile video reusesc sa ni le puna la indemana. Dorul de calatorie nu trebuie lasat sa se stinga, iar jocurile video sunt doar una din modalitatile prin care iti poti mentine imaginatia si pofta de a strabate pamantul vii!
Tu ce alte astfel de jocuri recomanzi?
SOURCE AND TAGS