Pensiune, demipensiune, all-inclusive - cum alegem pachetul culinar potrivit
- Eximtur
- /
- 15 iulie 2016

Stelele sunt orientative, chiar si in cazul mancarii

In primul rand, vom relua un sfat pe care l-am mentionat si cu alte ocazii: numarul de stele al unui hotel este un criteriu orientativ, iar calitatea unei locatii medii de trei stele din Germania si a uneia similare din Turcia ori Egipt pot sa difere foarte mult. Astfel, chiar daca putem compara un hotel de trei stele din Barcelona cu un altul de patru stele din acelasi oras, s-ar putea sa avem surprize daca ne asteptam ca un hotel de trei stele de pe litoralul bulgar sa ofere aceleasi lucruri cu unul avand aceeasi clasificare, insa in muntii Elvetiei. Conditiile, facilitatile si preturile variaza foarte mult in functie de destinatie, iar regula se aplica si domeniului culinar.
E adevarat, calitatea mancarii si diversitatea meniului pot sa difere de la o categorie de stele la alta, insa mai util este sa intelegem ce anume include pachetul pe care dorim sa il rezervam si, cel mai important, daca oferta pe care urmeaza sa o acceptam se potriveste planurilor noastre. Astfel, pentru a ne face o idee cat mai buna atunci cand planificam, este vital sa intelegem ce inseamna anumiti termeni din domeniul turistic si care sunt particularitatile acestora. Pe cat este de folositor, pe atat de putin complicat! Asadar...
Bufet sau meniu prestabilit. Ce anume presupun?

Bufet si meniu prestabilit - doi termeni care aproape ca se explica de la sine. Ce presupun, insa, in detaliu? Bufetul inseamna, in mod traditional, autoservire, iar clientul poate alege orice si oricat doreste din meniul respectiv. Daca aceste informatii sunt disponibile, este o idee buna sa intrebi care ar fi oferta tipica - meniul difera intotdeauna de la o zi la alta, insa exista cateva detalii care pot oferi o imagine de ansamblu. De exemplu: meniul este in mare parte rece sau cald? Cam ce presupune acesta intr-o zi oarecare? Exista optiuni pentru vegetarieni sau feluri de mancare fara gluten? Oferta include bauturi calde (cafea, ceai) sau reci (apa, suc, fresh-uri, etc.)?
Meniul prestabilit se serveste de cele mai multe ori la masa si clientul poate avea de ales, pentru fiecare fel de mancare, din doua sau trei optiuni. Oferta poate varia de la un restaurant la altul. Si aici este util sa intrebi cate feluri de mancare sunt incluse in pret si, eventual, daca pachetul ofera o bautura rece sau calda la alegere.
O variatiune mai libera a meniului servit la masa este meniul a la carte, care este rezervat in mod normal pachetelor all-inclusive. In mod normal, varianta a la carte presupune o taxa de rezervare fixa de persoana (care poate fi in jur de 10-15 Euro), clientul nemaifiind nevoit sa plateasca astfel costul preparatelor.
Ce este self catering-ul?

O mica paranteza inainte de a trece mai departe: self catering-ul este denumit si „room only” sau, pe scurt, RO. Termenul in sine inseamna ca pachetul nu include mese, insa locatia poate oferi clientilor posibilitatea de a-si prepara singuri mancarea. Anumite hoteluri au, in camere, amenajat un mic colt de bucatarie, o chicineta care include minimul de ustensile necesare pentru a gati.
Astfel, daca alegi o optiune fara mese, insa doresti sa gatesti, este bine sa te asiguri ca spatiul in care vei sta dispune de facilitatile care sa-ti permita acest lucru.
Micul dejun inclus. Dar ce include acesta?
[caption id="attachment_9807" align="aligncenter" width="600"]
- Micul dejun continental este, intr-adevar, varianta light, incluzand in mod normal produse dulci de patiserie (croissant, briose, foietaje cu dulceata), unt, gem, paine. In functie de locatie, micul dejun continental poate include si sunca, salam, iaurt, cereale cu lapte sau alte gustari usoare. In anumite tari, in special in Franta, exista distinctia intre micul dejun continental „cafe simple” si „cafe complet”, cel dintai continand un numar mai mic de optiuni.
- Micul dejun englezesc este o varianta mult mai bogata. Pe langa toate cele de mai sus, masa poate include mai multe feluri de cereale cu lapte, oua (prajite sau fierte), peste, branzeturi si alte gustari reci sau calde.
- Micul dejun american este o variatiune a celui continental, incluzand de multe ori o oferta ceva mai variata. Astfel, un American breakfast poate oferi si clatite, fructe, mini-deserturi si o selectie mai consistenta de gustari. De asemenea, acest tip de masa include mult mai des bauturi racoritoare, in special suc de portocale.
5. Demipensiune sau pensiune completa?
[caption id="attachment_9809" align="aligncenter" width="600"]
6. Ce surprize ne pot astepta?
[caption id="attachment_9811" align="aligncenter" width="600"]
7. Ce include un all-inclusive?

8. Totusi, cum alegem?

Dupa ce am discutat toate tipurile de pachet, precum si termenii care le explica, e momentul sa ne gandim ce ni se potriveste anul acesta.
Alegerea depinde de tipul de vacanta pe care ne-o dorim. Daca vom avea parte de un sejur activ, variantele demipensiune sau doar mic dejun inclus constituie optiunile optime, oferind mai multa flexibilitate in program si permitandu-ne, in acelasi timp, sa experimentam preparatele culinare locale mai in detaliu.
Pe de alta parte, daca destinatia este de tip „resort” sau relaxarea este scopul principal, alegerea optima este intotdeauna regimul All-inclusive. Aceasta optiune este recomandata si in cazul familiilor cu copii mici. Variantele All-inclusive ofera parintilor mai multe avantaje: pe langa satisfacerea comoditatii necesare pentru relaxare (cei mici au oricand la dispozitie racoritoare sau gustari intre mese), acest tip de serviciu reprezinta si un plus financiar pentru grupurile mai mari de doua persoane, mai ales daca includ si copii.
Acestea sunt, speram, toate informatiile de care vei avea nevoie pentru a alege exact pachetul culinar care ti se potriveste! Am uitat ceva sau putem sa-ti satisfacem o nelamurire? Lasa-ne un comentariu. SOURCE AND TAGS