Calatorie culinara: 10 delicii populare pe strazile din India
- Eximtur
- /
- 15 martie 2018
O calatorie in India inseamna explorarea unei culturi unice din toate punctele de vedere. India, aglomerata, fermecatoare, ciudata pentru europeni, dar etern fascinanta te asteapta sa ii descoperi secretele si misterele cu fiecare pas pe care il faci. Odata ce ai pasit pe acest taram de basm, nu poti ignora aromele deliciilor culinare ce te invita sa le gusti. Mancarea stradala in India este inradacinata in cultura si stilul de viata local iar turistul nu are de ales decat sa se lase atras in acest carusel de arome, gusturi, si savori condimentate care mai de care mai neobisnuit. Astazi te invitam intr-o scurta calatorie gastronomica pentru a gasi impreuna acele delicii populare pe strazile Indiei care iti vor crea amintiri de neuitat.
1. Momo
Aceste galuste (gatite la abur sau prajite in ulei) pot contine fie carne, fie legume, fie o combinatie dintre cele doua. Ele reprezinta versiunea Indiana a galustelor chinezesti si le poti gasi indiferent unde calatoresti in tara. Momo sunt originare din Tibet sau Bhutan, asa ca pe cele mai bune le vei manca in nord-estul Indiei. Considerate un snack delicios, momo iti vor da senzatia ca in sfarsit ai ajuns in India si ca aventura ta abia incepe.2. Rulouri de ou
Iubitorii de oua si cei care vor sa inceapa ziua cu un mic dejun plin de proteine care sa ii ajute sa faca fata unei zile intregi de explorare se pot bucura de rulourile de ou omniprezente pe strazile Indiei. Musca din stratul crocant de paratha (versiunea indiana de lipie) ce inconjoara un ou bine prajit si condimentat cu sos chutney pentru un plus de aroma. Cele mai bune rulouri de ou se mananca in regiunea Kolkata, dar le vei gasi oriunde in tara.3. Dabeli
Acest tip de sandvis – daca il putem numi asa – este originar din regiunea Kutch din Gujarat, dar il vei gasi si in Mumbai, Pune si alte orase. Imagineaza-ti doua chifle de hamburger (pav) intre care gasesti cartofi fierti extra-picanti, aromatizati cu ceapa si usturoi prajit, rasfatati cu un sos chutney si masala si amestecati cu fructe precum rodii sau struguri pentru ca ziua sa iti inceapa cu un adevarat bobarnac de arome si energie.4. Kachori
Daca ti-e pofta de ceva crocant si sfaramicios, atunci kachori este gustarea perfecta care sa iti tina de foame in timp ce vizitezi cele mai populare atractii turistice in India. Acest produs de patiserie este prajit in ulei si contine ca umplutura linte (moong daal), mazare sau cartofi, in combinatii dulcegi sau picante.5. Vada-Pav
Celebrul burger indian de pe strazile din Mumbai are o reputatie aparte si se distinge ca una dintre cele mai populare gustari si delicii stradale din tara. Intre cele doua chifle (pav) vei gusta galuste prajite de cartofi, servite alaturi de chili si sos chutney. Chiflele sunt prajite in unt cu usturoi, asa ca iti dai seama ca acest experiment culinar nu numai ca iti va lasa gura apa, dar te va face sa il mai savurezi de cateva ori inainte sa parasesti India.6. Aloo Tikki
Venita direct din orasele navabilor, cu o alura exotica si chiar princiara, Aloo Tikki este o delicatesa extrem de populara in India. Acest snack extrem de condimentat este o provocare, asa ca pregateste-te pentru el. Chiftelele crocante de cartof prajit fac o partida buna impreuna cu chole (un curry iute de naut), ceapa, chutney de curmale si un chutney picant de coriandru si ardei iuti verzi.7. Litti-Chokha
Mancare de suflet pentru indieni, Litti-Chokha este un preparat rustic si traditional originar din Bihar dar omniprezent in India. Litti este un fel de gogoasa bine prajita pe un gratar de carbuni dar poate fi preparata si la cuptor. Gogoasa este umpluta cu condimente si fainuri speciale indiene, dar ca sa iti dam niste indicii, gandeste-te la o combinatie de turmeric, praf de mango, unt clarificat, praf de chili rosu, ardei iuti verzi tocati marunt, faina de chana dal, si multe altele. Litti se consuma impreuna cu chockha, garnitura, un piure combinat de rosii, cartofi si vinete condimentate.8. Poha Jalebi
Denumita si Indori Poha, acest fel de mancare este cu adevarat savuros. Pe cel mai bine gatit il vei gasi in Bhopal, locul sau de origine, dar oriunde calatoresti in India vei da de el si de localnici incantati sa il consume la orice ora din zi. Preparatul contine orez asortat cu celebra combinatie Jalebi – rulouri de faina prajite in ulei si acoperite cu sirop de zahar, Sevi – taietei din faina de naut prajiti in ulei si condimentati cu turmeric, piper de cayenne si ajwain, Usal – un sos din boabe (linte, mazare, fasole) incoltite si prajite in ulei de frunze de curry, alaturi de ceapa si alte condimente, ceapa prajita si seminte de fenicul.9. Chole-Bhature
Delhi este cel mai popular loc in care sa te bucuri de acest popular preparat care iti va rasfata toate simturile. Nimic nu te pregateste cu adevarat pentru paine prajita in ulei si asortata cu naut picant. Delicatesa este rezervata in general pentru micul dejun.10. Chaat
Un aperitiv legendar in India, despre Chaat se zice ca vine direct din bucataria Sahului Jahan. Chaat variaza de la oras la oras si de la stand la stand, oferind cate ceva din preparatul original si creativitatea ficarui bucatar. Galustele de cartofi sunt in acelasi timp crocante, picante si dulci, o simfonie de arome si gusturi care te vor incanta sit e vor face sa iti doresti si mai multe. Acestea au fost preparatele noastre preferate din India. Tu ai vizitat aceasta misterioasa si fascinanta tara? Ai gustat cateva dintre preparatele locale? Care ti-a placut cel mai mult si ce ai mai vrea sa degusti la fata locului sau sa incerci sa prepari acasa?SOURCE AND TAGS