Un tur al lumii prin tradiții de Paște
- Eximtur
- /
- 30 aprilie 2024
Paștele, cel mai important eveniment creștin, nu este sărbătorit la fel în toată lumea. De la iepurași sau marsupiale de ciocolată la slujbe religioase grandioase, Paștele ia diverse forme și capătă diferite nuanțe. Așadar, haide să facem astăzi un tur virtual al tradițiilor pascale din Europa și dincolo de ea. Pornește cu noi la drum și pregătește-te să fii surprins!
Prima destinație, Finlanda
Tradițiile pascale finlandeze au componente religioase atât ortodoxe, cât și luterane. De fapt, chiar și luteranii participă uneori la slujbele ortodoxe de Paște, făcând din Finlanda o combinație interesantă de tradiții religioase (și obiceiuri de primăvară).
Mai mult, vrăjitoarele năvălesc pe străzile Finlandei în timpul Paștelui! Sau, cel puțin, așa pare. Copiii se costumează în vrăjitoare, își pictează fețele și merg din casă în casă, cerând dulciuri și ouă de ciocolată, într-o tradiție distractivă și plină de haz ce amintește de Halloween-ul american.
După ce colindă costumați în vrăjitoare, copiii finlandezi se pot bucura și de un desert tradițional de Paște: pascha. Acesta este un preparat special din brânză îndulcită, ouă și smântână (sună cunoscut?). Masa tradițională de Paște mai include și miel, pește, cartofi noi dar și mămăliga de secară.
Paștele este un moment important pentru reuniunile de familie în Finlanda. Locuitorii își decorează casele și-și împodobesc mesele cu flori de primăvară, iar aprinderea focurilor de tabără în Sâmbăta Paștelui este încă o tradiție obișnuită în unele zone ale țării.
Nu mergem prea departe și ajungem în Norvegia
Odată ajuns în Norvegia, uită de friptura de miel sau de ouăle roșii. Aici, Paștele este sinonim cu... literatura polițistă! Sute de mii de norvegieni se delectează anual cu cărți, filme sau alte producții polițiste. Această sărbătoare este cunoscută sub numele de Påskekrim (crimă de Paște). Sună cam sinistru, dar fie că e la televizor, la cinema sau sub formă de roman, genul thriller este consumat masiv pe parcursul vacanței pascale.
Påskekrim este o evadare captivantă în povești pline de adrenalină și suspans, iar editorii sau posturile de radio și televiziune se întrec în producția poveștilor cu iz detectivist. Amuzant este că și producătorii de alimente participă – un caz cunoscut este o firmă producătoare de lactate care tipărește mici povestiri pline de mister pe cutiile de lapte.
Este, într-adevăr, cu totul altceva decât ce știm noi că se întâmplă de obicei de Paște.
În zbor spre Grecia
Grecia, o țară cu o puternică tradiție ortodoxă, sărbătorește Paștele cu o serie de obiceiuri specifice. Slujba de Înviere seamănă cu cea din România, dar are o particularitate: lumânările credincioșilor, labatha, trebuie să fie neapărat albe. Masa de Paște este un festin bogat, cu preparate delicioase, care satisfac atât papilele gustative, cât și sufletul.
Cu toate acestea, tradițiile religioase ortodoxe grecești sunt completate și de altele. Pe insula Corfu, de Paște, toată lumea participă la sărbătoarea ceramicii zburătoare!
Grecii din Corfu marchează Sâmbăta Mare cu un obicei vechi și ciudat numit „Botides”. Ei aruncă vase de ceramică sau lut de pe balcoanele caselor din centrul orașului. Acestea se sparg în bucăți pe străzile de dedesubt, în timp ce mii de oameni se adună la eveniment. Se pare că obiceiul provine de la venețienii care au stăpânit Corfu între secolele al XIV-lea și al XVIII-lea sau chiar din Greci antică. Indiferent de originea obiceiului, cert este că dacă petreci Paștele în Corfu, există cel puțin un eveniment cu adevărat inedit la care trebuie să participi.
O scurtă escală în Spania
Spania a sărbătorit deja Paștele catolic, dar asta nu înseamnă decât că ai putea planifica o mini-vacanță anul viitor.
În Spania, pe parcursul Săptămânii Mari, Paștele este marcat pe toată peninsula Iberică prin procesiuni religioase grandioase, ritualuri locale și liturghii speciale.
Festivitățile încep în ultima săptămână a Postului Paștelui și sunt caracterizate de parade imense pe străzi. Oamenii se îmbracă în costume sau robe cu glugă și poartă însemne sau tablouri religioase impresionante, care înfățișează diverse întâmplări biblice. Nenumărate statui reprezentând scene din Patimile lui Hristos, purtate de diverse confrerii religioase, sunt urmate de mulțimi de credincioși.
Aceste procesiuni sunt elaborate și solemne, iar atmosfera este completată adesea de muzică live. Unele dintre cele mai cunoscute au loc în Zamora, Valladolid, Sevilla și Granada.
Pe lângă aspectul religios, Paștele spaniol vine și cu nenumărate delicii culinare locale. Dulciuri precum torrija (similară cu frigănelele), pestiños și prăjiturile umplute cu diferite creme devin vedete ale sezonului.
Ce-ar fi să facem o escapadă în Australia?
În timp ce Iepurașul de Paște este simbolul tradițional în multe țări, Australia a ales un marsupial mai prietenos cu mediul: bilby-ul! Copiii se bucură de vânătoare de ouă de ciocolată ascunse de micul marsupial în parcuri sau curți, o tradiție distractivă pentru toate vârstele.
Pe lângă vânătoarea de ouă, australienii savurează cu drag chiflele specifice Paștelui, denumite „hot cross buns”. Acestea sunt dulci, condimentate, și umplute de obicei cu fructe uscate, precum stafidele.
Pentru fanii sportului, Paștele coincide adesea cu începutul sezonului de fotbal australian, transformând weekend-ul prelungit într-o adevărată sărbătoare. Meciurile sunt programate pe tot parcursul weekend-ului, inclusiv două partide de fotbal în Vinerea Mare și, mai rar, o partidă și în Lunea Paștelui.
Cum ar fi să participi la sărbătoarea zmeielor în Bermuda?
Pentru locuitorii din Bermuda, Paștele înseamnă un alt fel de înălțare! Zmeiele reprezintă activitatea preferată a tuturor în timpul sărbătorilor pascale. Locuitorii își confecționează singuri zmeiele din bețe de lemn și hârtie colorată, decorându-le cu modele complexe. Totul este completat de un element special: un șervețel din hârtie numit „hummer”, care produce un zumzet specific, considerat sunetul tradițional al Paștelui bermudian.
De Paște, toată lumea se adună în grupuri mari și-și lasă frumoasele creații să zboare libere. O altă opțiune e să mergi pe plaja Horseshoe Bay pentru a participa la Festivalul Anual al Zmeielor, care are loc în Vinerea Mare.
Un drum spre Statele Unite și Canada
Paștele marchează o perioadă specială în Statele Unite și Canada, unde tradițiile religioase se împletesc cu tot felul de obiceiuri amuzante. Unii le-ar putea considera comerciale, dar, fiind în mare parte dedicate celor mici, locuitorii celor două țări nu prea se supără.
Familiile din ambele țări participă la slujbele religioase, care sunt apoi urmate de activități amuzante, precum vânătoarea de ouă de Paște. Desigur, decorarea ouălor și realizarea obiectelor artizanale sunt activități îndrăgite de ambele popoare.
Pe masa de Paște canadiană pot fi găsite rețete savuroase precum mielul în crustă de muștar și cozonacul pascal sau prăjituri îndulcite cu sirop de arțar. La Montreal, petrecerile cu tematică „Bal en Blanc” (Balul în Alb) atrag mii de participanți în fiecare Duminică de Paște, fiind evenimentul principal al zilei.
În Statele Unite, copiii se bucură de vânătoarea de ouă colorate ascunse în grădini sau case, iar familiile își oferă reciproc coșuri pline cu ouă de ciocolată și jeleuri colorate.
Înapoi în Europa Centrală și de Est
O tradiție străveche, plină de voie bună și energie, are loc în Europa Centrală și de Est în Lunea Paștelui: stropirea cu apă. Cunoscută sub diverse nume (Smigus-dyngus în Polonia, Lunea Udă în Ucraina, Udatul în Cehia și Slovacia sau Stropitul în Ungaria), ritualul are semnificații aparte.
În Polonia, tradițional, femeile erau cele stropite, dar astăzi evenimentul s-a transformat mai mult într-o bătaie cu apă la nivel național. După udat, femeile oferă de obicei mâncare și băutură bărbaților.
În unele zone ale Ungariei, participanții se costumează adesea în port popular, iar bărbații udă femeile cu apă sau parfum.
Tradiția udatului s-a păstrat și în România. Băieții pleacă de dimineață la udat fetele nemăritate din vecini, care, la rândul lor, îi cinstesc cu bunătăți. Deși preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară, obiceiul stropitului se practică și în Banat și Bucovina.
O oprire scurtă la vecini, în Bulgaria
Sărbătorile pascale din Bulgaria împărtășesc multe similitudini cu cele din România. Un obicei specific este ciocnitul ouălor. Un moment important este reprezentat de spargerea unui ou vopsit de peretele bisericii de către capul familiei, imediat după slujba de Înviere. Acest ou va fi primul consumat la masa festivă.
Pe masa tradițională de Paște din Bulgaria nu lipsește "kolache" sau "kozunak", un desert dulce asemănător cozonacului nostru, sub formă de pâine împletită. În interiorul aluatului se ascund ouă vopsite, obligatoriu în număr impar.
Și, acum, la noi acasă, în România!
Dacă Australia, Canada sau Bermuda ți se par puțin cam prea departe, nu e nici o problemă. Poți sărbători Paștele acasă, fie că alegi ca destinație Transilvania, zona Brașovului, Muntenia, Moldova, sau Dobrogea.
Planifică-ți o vacanță de Paște perfectă începând chiar de acum! Descoperă tradiții noi, destinații pe care nu le-ai mai vizitat niciodată și obiceiuri pe care, poate, nu le întâlnești în alte părți ale țării (sau lumii), bucură-te de bucate delicioase și de peisaje superbe de primăvară!
Dacă vrei să te bucuri de o vacanță de Paște reușită, fie că e la mare sau la munte, vezi oferta noastră dedicată acestei sărbători în 2024 și discută cu consultanții noștri pentru un plan personalizat, adaptat dorințelor tale. Suntem aici să te ajutăm să ai parte de sărbători minunate alături de cei dragi.
Paște fericit!
SOURCE AND TAGS